Over Nepomuk

Over Nepomuk

Welkom in Nepomuk, de geboorteplaats van de heilige Johannes Nepomucenus van Nepomuk. De stad met een rijke geschiedenis en heel wat toeristenkansen is gesitueerd bij de grens van de hooglanden Brdy en de uitlopers van het Boheemse Bos, 35 km aan het zuidoosten van Plzeň. Het werd gevormd door de fusie van twee oorspronkelijk afzonderlijke plaatsen Pomuk en Přesanice bij een belangrijke handelsweg.

Een grote groei van de stad van Nepomuk wordt verbonden aan de stichting van het Cisterciënzer klooster in 1144 en aan de ontwikkeling van handel en industrie. In de 13de eeuw werd Nepomuk het recht van doodstraf verleend. Een grote bron van rijkdom was ook zilver extractie en goud bewerking waarvan de overblijfselen in het landschap vandaag de dag kunnen worden gezien.

In 1413, werd het originele marktdorp bevorderd aan een kleine stad die een economisch en administratief centrum van het kloosterlandgoed werd. In 1420 is het klooster tot de grond toe afgebrand en het bezit ging naar de Švamberks familie, de toenmalige eigenaars van het landgoed van Zelená Hora. Dankzij ambachtheerlijkheid, adelheid en soevereiniteit werd de stad een uitgebreid recht van het brouwen en het recht om jaarlijkse markten te houden verleend. In 1730 bevorderde keizer Charles VI Nepomuk tot stad. Sinds medio negentiende eeuw, bijna honderd jaar, is Nepomuk de districtsstad met zijn eigen jurisdictie.

Een grote groei van de stad kwam in de 17de - 19de eeuwen met betrekking tot de bedevaarten voor Johannes Nepomucenus. Johannes van Nepomuk was geboren in Nepomuk in 1340. Hij werd notaris, openbare en algemene vicaris van het aartsdiocese van Praag en als één van hoogste hoogwaardigheid bekleders, vond hij zich in het centrum van de toenmalige geschillen tussen de kerk en de seculaire macht. In 1393, na te zijn gemarteld, werd hij van de Karels brug, aan de rivier Vltava, geworpen en hierdoor werd hij de patroon van bruggen en alle wateren. In 1729, werd John van Pomuk heilig verklaard door paus Benedictus XIII. De cultus was geboren die door honderden St John standbeelden en kerken niet alleen op het grondgebied van dit land wordt herinnerd. Johannes van Nepomuk werd de meest significante barokke heilige.

Tegenwoordig wordt door de stad Nepomuk en zijn omgeving gestreefde naar toeristenbestemming voor alle generaties. De geschiedenisminnaars zullen zeker aangetrokken worden door een verscheidenheid van bewaarde monumenten, vooral kasteel Zelená Hora, een groot dominant en torenhoog symbool in het landschap. De kerk van St John van Nepomuk, de gebouwen van hat aartsdekenaat en een oud postkantoor van Zelená Hora, die door de bekende barokke bouwer K. I. Dientzenhofer werden gebouwd, is ook opmerkelijk. De bezoekers worden ook aangetrokken door een uitgebreide tentoonstelling van het Gemeentelijke Museum en de Galerij die in de originele bouw van de school Piarist in het eigenlijke centrum van Nepomuk is gelegen. De ouders met hun kinderen kunnen in het Pretpark genieten; de tieners kunnen het vleet-park bezoeken. De schoonheden van dit groene gebied kunnen het best gezien worden door wandeling via wandelpaden, het berijden van de cycluswegen of het reizen per paard worden genoten. U kunt het gefluister horen van de omringende bossen en het geklots van de beken. Hierdoor kunt u de macht van de curatieve lentes voelen en u kunt een ondefinieerbaar gevoel van geestelijke rust ervaren.

Cultuur en gezichten van Nepomuk

De kerk van Johannes van Nepomuk
In het zuidwestendeel van het centrum is de bedevaart kerk van Johannes van Nepomuk. De legende vertelt ons dat op deze plaats het ouderlijk huis van de heilige is geweest. In de 17de eeuw bouwde de familie Šternberks hier een kleine kerk voor Johannes de baptist, die in 1734 door een barokke kerk werd vervangen door de bekende bouwer K. I. Dientzenhofer werd gebouwd. De heilige diensten, in herinnering aan de geboorte en martelaarschap van Johannes van Nepomuk, worden hier tot aan de dag van vandaag gehouden.

Chateau Zelená Hora
Een indrukwekkend monument dat het landschap overheerst is het barokke kasteel Zelená Hora dat, torenhoog gelegen, op de heuveltop met de zelfde naam boven de stad van Nepomuk uitsteekt. Het kreeg bijzondere openbare aandacht door de ontdekking van het Manuscript van Zelená Hora, contracten van de Eenheid van Zelená Hora en „Zwarte Barons“ (politiek onbetrouwbare militairen tijdens de periode van socialisme). De kasteel eigenaren waren bekende families - Švamberks, Šternberks, tijdens hun bezit werd het originele kasteel herbouwd tot chateau, de Martinics, de Colloredo-Mansfelds en de Aueršperks.

Het gemeentelijke Museum en de Galerij
De tentoonstellingen maken u met de erfenis van Johannes van Nepomuk vertrouwd, de werkzaamheden van de lokale inwoner schilder A. Němejc, over het milieu van de stad en de volksklassen, en u kunt ook heel wat andere interesserende tentoongestelde voorwerpen zien.

De kerk van St James
De originele Romaanse kerk die in de 12de eeuw door de monniken van het Cisterciënzer klooster werd opgericht, was in de late 13de eeuw herbouwd in de Gotische en weer later in de Neogotische stijl. De specialiteit van de kerk is zijn barokke toren die, ongebruikelijk in de as van de pastorie, in de recente 18de eeuw wordt gebouwd. Heel wat waardevolle elementen die in het interieur worden bewaard, met inbegrip van de grafsteen van Ladislav van Šternberk die terug wordt gedateerd naar 1566. Naast de kerk is er het gebouw van het aartsdekenaat met een randdak dat na de brand in 1746 wordt herbouwd welk op het ontwerp van K.I.Dientzenhofer is gebaseerd.